RUTES GUIADES PER A GRUPS

  • Ruta de les Ànimes

Els Museus de Sitges, íntegrament dedicats a lart i plenament vinculats a la història cultural del país, ofereixen l’oportunitat de fer un recorregut complet per la història de lart. Un recorregut des de lart antic fins el contemporani entre dobres de gran qualitat.

RUTES GUIADES PER A GRUPS
Ruta Modernista
Itinerari comentat pels principals edificis modernistes de la vila sitgetana, tot explicant els trets fonamentals i els ideals d’aquest moviment cultural i artístic que va desenvolupar-se a Catalunya a finals del segle XIX i principis del XX. Sitges fou bressol del modernisme, amb teatres, festes modernistes, arquitectes de renom i la presència constant d’intel·lectuals i artistes que varen deixar la seva empremta en la vila.

Ruta Literària
Es tracta d'un recorregut pels principals escenaris del Modernisme que Rusiñol i Maragall van compartir entre 1893 i 1898, en el que es combinen la informació sobre els indrets i esdeveniments, i la lectura de textos literaris i poètics de tots dos escriptors. La ruta s'inicia a la plaça de l'estació del tren, que és el mitjà de transport amb què viatjaven Rusiñol, Maragall i els que van prendre part en les Festes Modernistes. La primera parada és al Casino Prado, on van tenir lloc la Segona (1893) i la Quarta Festa Modernista(1894). Se segueix pel carrer de Jesús, d'Àngel Vidal – o del Retiro – on hi ha el Pati Blau, que va inspirar el cicle pictòric, la narració i l'obra teatral amb aquest nom i s'arriba al Monument a Rusiñol, a la Platja de Sant Sebastià. D'allí s'arriba fins el Cau Ferrat, on va tenir lloc la Tercera Festa Modernista (1894) en la que Maragall va ser guardonat al Certamen literari per les seves estrofes decadentistes. Pocs anys més tard va evocar la vetllada al text titulat “Sitges”. La ruta literària Rusiñol-Maragall finalitza al peu del Monument al Greco, al passeig de la Ribera amb un fragment del discurs de Rusiñol sobre el Greco.

Ruta dels Americanos
La ruta dels "americanos" (o els "indians") de Sitges és un passeig pels carrers més cèntrics de la vila. Es podrà observar l'arquitectura dels americanos sitgetans que, des de finals del segle XVIII fins a meitat del segle XIX, van emigrar a Cuba en busca de fortuna ("fer les amèriques" en deien) i que en tornar a Sitges van invertir gran part dels seus estalvis en la construcció d'edificis i mansions. Aquests sitgetans retornats van formar part d’una nova burgesia econòmicament forta i culturalment singular que va contribuir en la renovació del paisatge urbà de la vila i de la seva vida social i cultural.

Ruta pel Nucli Antic
És un itinerari pel nucli antic de la vila per conèixer els seus orígens i comprendre el seu present. És una passejada que ens portarà des del segle XI, amb les restes emmurallades del seu castell fins al segle XX, amb tota la seva esplendor cultural (del Modernisme als nostres dies). El recorregut ens portarà al barri mariner de la Ribera, a la Punta, la muralla del mar, el castell i els baluards. La història i l'evolució d'una vila marinera a una vila turística.

Ruta de les Ànimes
Un recorregut per l'antic cementiri de Sant Sebastià ens permetrà descobrir la gran riquesa patrimonial de finals del segle XIX i principis del segle XX, fruit del desig dels americanos de descansar en una sepultura monumental. Destaquen obres dels escultors Josep Llimona, Frederic Marés, Manuel Fuxà, Agapit Vallmitjana, Alexandre Mariotti, Josep Reynés, Joan Rebull o Pere Jou. El recorregut pot  finalitzar al Mirador del Museu de Maricel, un immens finestral obert a la Mediterrània, on s’exposa una important mostra d’escultura modernista i noucentista, amb obres d’artistes de la talla d’Enric Clarasó, Josep Llimona, Josep Clarà, Joan Rebull, Pablo Gargallo o Pere Jou, entre d’altres.

Ruta de la Malvasia
Un recorregut des del Museu de Maricel fins l’actual Hospital Sant Joan Baptista, ens aproparà a la història de la malvasia i d’aquesta institució. En el recinte de l’Hospital entrarem al celler (temporalment tancar per obres) on abans s’elaborava la malvasia -vi dolç típic de Sitges- llegat de la família Llopis. Explicarem com s’elabora la malvasia i farem un tastet d’aquest apreciat vi dolç.

INFORMACIÓ I RESERVES
Informació: museusdesitges@diba.cat
Reserves: reservesms@diba.cat
Telèfon; 93 894 03 64 (extensió 1)