Ex. 19/03/2024
Ex. 19/03/2024
Actualment no hi ha cap activitat en aquesta secció. Useu el calendari per a cercar activitats anteriors.

Tallers familiars a l’Escola Pia (curs 2023/24)

Un any més, l’Escola Pia de Sitges i la seva AFA, amb col·laboració amb el Departament d’Educació dels Museus de Sitges, organitzem, un any més, el conjunt de tallers plàstics relacionats amb els museus de la vila i el seu patrimoni. Es tracta d’una activitat de caràcter gratuït i adreçada a tots els nens i nenes de totes les escoles de Sitges per a que es puguin aproximar-se al patrimoni local i estimular la seva creativitat i treballs de manualitats.

Aquest any els tallers programats estan dedicats a l’exposició Models de bellesa. Antic Museu de reproduccions artístiques (Museu de Maricel, del 15 desembre 2023 al 13 d’octubre 2024). Aquesta exposició presentarà un recorregut per diverses àrees de la història de l’art, amb l’exhibició de peces com les arts del vidre, la ceràmica, l’esmalt, el ferro, la porcellana, l’escultura, el mosaic o el moble, entre d’altres, creades a partir de les reproduccions d’obres mestres de cadascun d’aquests àmbits. Aquestes peces formen part de les col·leccions del Palau de Maricel.

Per desenvolupar la capacitat imaginativa i artística dels infants, i amb l’objectiu que apreciïn i respectin el patrimoni –tant pel seu valor cultural com a font de coneixement–, el Departament d’Educació dels Museus de Sitges proposa els següents tallers amb el títol de Les reproduccions que es troben conservades al Palau de Maricel. Els tallers estan adreçats a nens i nenes de 5 a 11 anys i als pares i mares que també hi vulguin participar.

4 de novembre, d’11 a 12.30h
La caixeta de fusta.
Taller de construcció. No podem fer una arqueta de fusta tallada i motllurada del segle XVI a mida real, però sí que podrem fer en aquest taller, una reproducció tot imitant una petita part d’un moble a la manera flamenca en forma de caixeta.

2 de desembre, d’11 a 12.30h
Les figures de l’arbre de Nadal.
Taller de repujat i pintura. La tècnica artesanal del repujat consisteix en treballar planxes de metall, cuir o altres materials mal·leables, per obtenir una figura ornamental en relleu. Volem que de l’arbre de Nadal pengin petits motius platejats, daurats i de diferents colors. La tècnica del repujat en alumini ens ajudarà a donar diferents textures de reproduccions d’angelets i diversos motius per a decorar l’arbre de Nadal.

13 de gener, d’11 a 12.30h
El mosaic.
Els mosaics es poden fer amb diferents materials com vidres, ceràmiques... Petits quadrats de diferents colors anomenats tessel·les creen imatges, paisatges i formes ben originals. A l’exposició Models de bellesa. Antic Museu de reproduccions artístiques hi ha exposat un dels mosaics que treballarem en aquest taller: la figura de Justinià, al qual amb papers de colors li omplirem de tessel·les la cara.

17 de febrer, d’11 a 12.30h
El bol de fang.
Taller de construcció i pintura. Amb un tros de fang fresc treballarem diferents tècniques com la del pessic o la del xurro, per poder fer una reproducció d’una peça del joc de te de porcellana esmaltada i daurada, a la manera de Sèvres, c. 1789. Prendrem com a model un bol.

9 de març, d’11 a 12.30h
La plàtera naturalista
. Antigament, en les taules de les cases benestants, els dies de celebració, les taules eren parades amb menjars molt atractius i bons, però entre aquestes viandes es trobaven per decorar la taula les plateres naturistes. Un taller divertit on utilitzarem animalets i fruites de goma per decorar una plàtera naturista i reproduir una peça de Pisa policromada i esmaltada.

6 d’abril, d’11 a 12.30h
El gerro i la gerra
. Taller manual i creatiu. Ja estem a primavera i als jardins i patis les flors decoren tot l’espai. En aquest taller intentarem fer una reproducció d’un gerro o una gerra de pisa policromada i esmaltada amb motius vegetals però en aquest taller, el material serà de cartró i podrem posar flors!

4 de maig, d’11 a 12.30h
Rajoles amb sanefes
.Taller manual i creatiu.En aquest taller dissenyarem el dibuix d’una rajola de ceràmica de Delf del segle XVIII, tot observant les reproduccions de rajoles que es troben al Palau de Maricel. Aquest disseny el passarem amb paper de calc a una rajola de fang cuit que després pintarem.

8 de juny, d’11 a 12.30h
Les copes de vidre
.Taller de pintar. Som conscients que el vidre és un material molt fràgil i que per treballar-lo hem de ser mestres vidriers. Una de les maneres amb la qual ens podem familiaritzar amb les reproduccions de les peces de vidre és donant color a través dels acetats. Gràcies a la seva transparència podem jugar a què recordin objectes de vidre, com per exemple un gerro de vidre bufat amb aplicacions de fil i daurat a la manera de Venècia, segle XVII.