Octubre 2014 | La Nueva Teresa Cubana davant les costes de Sitges
- Obra: La Nueva Teresa Cubana davant les costes de Sitges.
- Autor: Rafael Monleón i Torres (València, 1843 – Madrid, 1900).
- Data: 1890.
- Tècnica: Oli sobre tela.
- Mides: 60 x 109 cm.
- Col·lecció: Museu de Maricel de Sitges. Col·lecció d’Art de la Vila de Sitges (número d’inventari 1.073).
Rafael Monleón i Torres és un pintor i gravador nascut a València el 1843. Estudià pintura a la Reial Acadèmia de Belles Arts de Sant Carles i a partir de 1866 treballà com a pilot nàutic. Després fou alumne de Carlos de Haes i Rafael Montesinos. Es dedicà a la pintura de marines. Alternà períodes de navegació i d’altres d’aprenentatge. A Bruges, estudià amb el gran renovador de la marina flamenca, Jean Paul Clays, i s’especialitzà en aiguafort amb Louis Allemand. El 1870 fou nomenat pintor de l’Almirallat i conservador-restaurador del Museo Naval de Madrid. Com a arqueòleg naval, fou l’encarregat de la reconstrucció de la Santa Maria per al IV centenari del descobriment d’Amèrica, i reorganitzà i catalogà el Museo Naval de Madrid. Elaborà una Historia gráfica de la navegación y de las construcciones navales en todos los tiempos y en todos los paises, il·lustrada amb més de mil dibuixos i aquarel·les, que fou publicada pòstumament. Les seves marines es conserven majoritàriament al Museo Naval de Madrid i al Museo Nacional del Prado, mentre que el Museo Nacional de Cerámica y de las Artes Suntuarias González Martí (València) en conserva ceràmiques i mobiliari.
En la seva doble condició de mariner i d’artista ben format, els quadres de Monleón inclouen representacions extraordinàriament acurades de tota mena de naus. Com diuen De Juan i Fernández, “… siempre estudia la embarcación desde la técnica y el arte de navegar: la reproducción del velámen de una galera o de un dipper, o su casco, tiene la exactitud de los planos de su mismo constructor”. No és el cas, però, de la seva obra sitgetana.
Es tracta d’una obra que permet una reflexió sobre el valor històric de les fonts iconogràfiques. La Nueva Teresa Cubana davant les costes de Sitges representa una nau que, de cap de les maneres, pot ser la veritable Nueva Teresa Cubana. La nau que dugué aquest nom fou encarregada l’any 1847 per l’armador sitgetà, enriquit a Cuba, Rafael Masó i Pascual, al mestre d’aixa arenyenc, Marià Jaurès. Fou construïda a la platja de Canet de Mar. Prengué aquest nom en honor a la dona de l’armador, Teresa Ruiz de Espejo y Castellanos. Amb un arqueig de 404 tones, fou avarada el 31 de juliol de 1849. Fou desballestada a Barcelona l’any 1874, setze anys abans de la data del quadre.
És probable que la peça que presentem fos encarregada per a Joan Tarrida, com a record del seu viatge de tornada a Cuba, el 1873. L’encàrrec pot tenir a veure amb els homenatges que es van fer a Tarrida després de la reobertura de la seva fàbrica, dos anys després de l’incendi que l’havia destruït, o amb el casament del seu fill Joan, que s’esdevingué el 1891.
Monleón entomà l’encàrrec tot sabent que havia de falsejar tant la representació de la nau, posant-hi troneres, com la de la costa de Sitges, on només l’església i els seus voltants són fidels a la realitat, i la vila s’hi mostra molt més gran del que era . Potser per això va voler representar les veles desinflades i mortes, quan la resta de l’escena és plena de vent. Així, qualsevol que vegi el quadre i conegui la mar hi té una pista que li indica que allò que s’hi veu, no és real.
Pere Izquierdo i Tugas
Bibliografia
- Artigas, Beli: La Nueva Teresa Cubana de Rafael Monleón, publicat a Internet. Consultat octubre 2014.
- Garín Ortiz de Taranco, Felipe María: Pintores del mar. Una escuela española de marinistas. València, Institució Alfons el Magnànim, 1950, pp. 19-20.
- González de Canales, Fernando i De la Guardia, Fernando: La construcción naval española en la obra de Rafael Monleón Torres. Madrid, 2006.
- Ossorio y Bernard, Manuel: Galería biográfica de artistas españoles del siglo XIX [1883-1884]. Madrid, Giner, 1975, p. 456.
- Piqueras Gómez, María Jesús: Rafael Monleón: el pintor del mar y su historia, a Ars Longa. Cuadernos de Arte, n.º 2. Valencia, Universidad, 1991, pp. 49-52.