La Peça del Mes | Agost 2017 | ‘L’Àliga de Sitges’
Obra: L’Àliga de Sitges.
Autor: Diversos.
Data i lloc: 1984, a Sitges.
Tècnica: Porexpan, guix, fibra de vidre i resina damunt base de fusta, amb bec i cua de ferro.
Mides: 300 x 150 x 300 centímetres.
Col·lecció: Patrimoni local.
Descripció i context històric:
L'Àliga de Sitges és un element del bestiari popular de Sitges que s’estrenà l’any 1984 gràcies a la iniciativa d’una colla de sitgetans. Surt al carrer a les cercaviles de la Festa Major de Sitges (Sant Bartomeu) els dies 23 i 24 d'agost, i per Santa Tecla els dies 22 i 23 de Setembre. Des de l’any 2013 també participa a la processó del Corpus a l’estil de les Àligues tradicionals, desflant amb el bec curull de clavells.
Antigament d’Àliga només en podien tenir les ciutats, era l’entremès més valuós de tots els que participaven a la processó del Corpus i gaudia de certs privilegis, com el d’ocupar un lloc prop de la custòdia i el d’entrar dins l’església. L’any 1945 va construir-se la primera Àliga a Sitges, a proposta d’un grup d’entusiastes de la Festa Major, va realitzar-se un projecte -sorgit de la Comissió de Festes i amb la col•laboració de Salvador Picas i Joan Olivella- de construir un armó de fusta i cartró al pati de Can Fíguls, que fou pintat per l’artista dels pinzells Victorino Berbegal. Aquell any ja va participar a la subhasta de balls populars que es va fer el dia del Vinyet.
En el pla ideat per la comissió no havia de fer petar carretilles, es pretenia dotar-la del simbolisme autoritari propi de l’entremès, acompanyat amb música de gralles, tot i que no se li va arribar a assignar cap colla de grallers i els portants decidiren comprar a Can Clará un pito de canya que juntament amb un timbal que els hi deixaren va ser tota la música que varen poder aconseguir. En adaptar-li el costum vilatà del foc, l’any 1946 l’armaren amb carretilles però el primer espetec li va esberlar el bec i la cara. No es va fer cap reparació i va acabar deteriorant-se en unes dependències municipals.
L'Àliga actual va construir-se a partir de la realitzada el 1945 adaptant les mides i els materials. Aquesta és un àliga voltada de focs, carretilles i tambors, única als Països Catalans, que d'àliga tradicional no en té res. Aquesta s'acull més a l'apartat del bestiari de foc, atès que en el seu disseny ja fou concebuda amb aquesta fialitat. A la publicació de l’Escola de Grallers de Sitges Els entremesos (1ª part): “Bestiaris” (quadern número 4), en trobem els plànols a les pàgines 63.2. i 64.2.
La construcció com a element del bestiari amb la fnalitat de tirar pirotècnia, està reconeguda per l’Agrupació del Bestiari Festiu i Popular de Catalunya que la defneix com a ‘Àliga coronada de foc’. Una altra característica que distingeix la peça, es la cua cargolada que li dona un aspecte més ferotge, gens habitual a les àligues tradicionals.
La iniciativa d’incorporar-la als grups folklòrics sitgetans va ésser possible per l'empenta d'un jovent dirigit per Jaume Carbonell “Nato” que demostrava la seva capacitat i el seu enginy per estructurar-la a partir d'un disseny previ de l’artista Jesús Albors. Fou construïda dins de les tendències de fabricació actuals, amb material modern, com és la fibrade vidre, molt adequada per aguantar les espurnes del foc. Les fustes que suporten l’estructura estan envoltades d’una faldilla blava guarnida amb flamesde colors groc i vermell a la banda superior.
A partir dels planells estructurals realitzats per l’arquitecte Jose Ignacio García Morena, es va fer l’estructura de fusta, recoberta de porexpan, una capa de guix com aïllant, fibra de vidre i resina sota la pintura. El bec i la cua s’han construït amb ferro a l’antic taller de Can Cenzano del carrer de Sant Sebastià.L’Àliga actual esta pintada amb tonalitats ataronjades i diversos motius de color negre. Quan s’estrenà però, sortí pintada de colors marronosos, i al llarg de la seva historia, ha combinat també, els tons grisos i verds. Actualment llueix dues corones dissenyades pels artistes locals Genís Muntané, Tomàs Muntané i Artur Duch. L’original que s’utilitza pels actes protocol•laris, i la que es va estrenar pel 25 aniversari per a les sortides on es fa servir material pirotècnic.
L’Àliga va carregada interiorment per una persona i té cinc punts de foc, dos a la boca (pinces) i tres a la cua (roda i pinces) que permeten llençar simultàniament fns a set sortidors i quaranta carretilles. Des dels seus inicis les evolucions de l’Àliga van acompanyades d’una tonada de timbals composada expressament per a la bèstia. El compositor de les primeres obres de percussió va ser el músic Tonino Vilches; posteriorment s’ha anat ampliant el repertori de tocs i la colla actual té previst incorporar-ne de nous. Els timbalers utilitzen únicament el tipus conegut com a timbal mitjà.
La colla va uniformada amb samarreta verda, els tradicionals pantalons de xarpellera i faixa. Aquest darrer element es el fet diferencial entre portant i timbaler ja que els portants la porten vermella i els timbalers de color blanc. Després de la bona acollida de la canalla de Sitges a la colla infantil de timbalers de l’Àliga de Sitges, creada el 2006, es decideix construir l’Àliga petita de Sitges. Gràcies a l’ajuda desinteressada dels membres de la colla i a la col•laboració de l’artista Alberto Sarasa, dedicant-hi moltes hores i sense cap cost econòmic per a l’Ajuntament, es va aconseguir fer una rèplica exacta i a escala de l’Àliga gran, i participa als actes de foc infantils de Santa Tecla des de l’any 2010.L’Àliga petita té un pes de 25 Kg. i esta pensada per ser carregada interiorment per una criatura adolescent d’entre 10 i 16 anys.
Josep Maria Esteban i Pérez