Museus de Sitges amb la Ruta del Xató
Els Museus de Sitges es perfilen com les postres ideals per a un bon àpat de xató. La campanya de la Ruta del Xató, que va començar el passat mes de novembre i acabarà a l’abril, inclou l’accés al Museu de Maricel, el Cau Ferrat i la Fundació Stämpfli - Art Contemporani com a complement al menú que ofereixen els restaurants participants en la iniciativa.
La Ruta del Xató està impulsada pels municipis de Sitges, El Vendrell, Vilafranca del Penedès, Vilanova i la Geltrú i Calafell i pretén promoure el coneixement i degustació del xató com a plat. En paral·lel, també es vol fomentar diferents activitats de caràcter enoturístic, arquitectònic, musical i artístic del Penedès.
A Sitges hi participen dinou restaurants, que ofereixen (de dilluns a divendres) un primer plat de xató, un segon d’elaboració pròpia (que es detalla al llistat de sota) i una taronja caramel·litzada amb Malvasia de Sitges. Els clients que degusten aquest menú tenen dret a accedir una entrada per al Museu de Maricel, el Cau Ferrat o la Fundació Stämpfli.
El xató és un plat fred que s’elabora amb escarola, bacallà dessalat i esqueixat, tonyina salada, seitons i olives arbequines, acompanyat d’una una salsa a base d’all, ametlles, avellanes, seitons, nyores escaldades, pa fregit, bitxo, oli, vinagre i sal. No obstant, cada restaurant té el seu propi toc que el fa diferent.
Llistat de restaurants i segons plats
- Restaurant Los Vikingos: Bacallà de la casa amb suau crema d’all i oli o rollets de pollastre farcits de pernil i formatge al cava. Marqués de Montroig, 7-9
- Restaurant Revés: Assortiment de peix. Sant Francesc, 35
- Restaurant Nàutic Garraf: Arròs caldos de llamàntol. Port del Garraf
- Restaurant La Santa Maria: Cassola de bacallà, cloïsses i espàrrecs verds. Passeig de la Ribera, 52
- Restaurant La Masia: Entrecot de vedella a la graella o amb salsa. Passeig de Vilanova, 164-166
- Restaurant Esmarris: Xató Dolce Sitges 3.0 Mar i muntanya de llamàntol i aló d’ànec amb trinxat d’hivern i brou de bolets de temporada amb essència de pernil. Avinguda Camí de Miralpeix, 12
- Restaurant Eguzki Lizarran: Bacallà a la biscaïna. Sant Pau, 3
- Restaurant Casa Hidalgo: Estofat de cua de bou sobre parmentier de patata trufada. Sant Pau, 12
- Restaurant El Celler Vell: Magret al Porto. Sant Bonaventura, 21
- Restaurant El Nou Secreto: Entrecot de bou a la toscana o morro de bacallà amb olivada i confitura de tomàquet. Sant Pere, 12
- Restaurant Vivero: Fricasé de llobarro de costa salvatge amb camagrocs i llàgrima de carbassa. Avinguda de Balmins, s/núm
- Restaurant Iris Gallery: Llom de llobarro i espàrrec verd amb rostit de cansalada. Avinguda Port d’Aiguadolç, 8
- Restaurant Pic Nic: Arròs Ibèric. Passeig de la Ribera, s/núm
- Restaurant Eguzki Lizarran: Entrecot a la brasa. Passeig de la Ribera, 56-57
- Restaurant La Nansa: Cassola d’arròs a la Sitgetana o calamarsets amb ceba confitada i malvasia de Sitges. Carreta, 24
Més informació del Museu de Maricel
Més informació de la Fundació Stämpfli